Ada a hrůzostrašná slavnost

IMG_2883

 

Chris Riddell: Goth Girl and the Fete Worse Than Death 

https://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Riddell

Ada, dcera lorda Hrůzy, žije sama v Hrůzohradu, její tatínek, uznávaný básník, je buď zavřený ve své pracovně a píše verše, nebo cestuje po Jezerní oblasti. Naštěstí má Ada kamarády z Půdního klubu, například sourozence Bebíčkovy, děti vynálezce prvního počítače vůbec, a báječnou guvernantku-upírku, která vyučuje jen po setmění a vzdělává Adu v šermu nebezpečně špičatým deštníkem…

Tahle knížka se překládala moc hezky a příjemně, ale jednoduché to vůbec nebylo. Autor se totiž  při vytváření postav s chutí inspiruje jmény a dílem britských literátů a (v tomto dílu) televizních kuchařů. Snažila jsem se, seč to šlo, ale vymyslet ve všech případech české jméno, které:

  1. připomíná anglickou předlohu
  2. obsahuje jazykový vtípek,

bylo občas docela dost náročné. Už jen identifikovat všechny ty postavy a díla…

S Chrisem Riddellem je to taková dlouholetá záležitost.

Před lety jsem dostala k překladu dětskou fantasy sérii Kroniky Světakraje, kterou napsal Paul Stewart a Chris Riddell, britský karikaturista, ji ilustroval. Bohužel už je vyprodaná, a přestože mi čas od času chodí dotazy čtenářů, jestli nakladatelství nevydá závěrečný díl série, který už česky nevyšel, zatím o tom nemám zpráv.

http://www.databazeknih.cz/serie/kroniky-svetakraje-1238

Stejná autorská dvojice pak stvořila ještě řadu pro menší děti o Hugovi, Klárce a Fergusovi.

http://www.argo.cz/autori/9775/stewart-paul/

Chris Riddell však píše dětské knížky i sám, pochopitelně je i sám ilustruje a výsledkem jsou roztomilé řady o holčičkách Adě a Ottoline.

htmlhttps://www.bux.cz/knihy/155551-ada-a-mysi-strasidlo.html

https://www.goodreads.com/series/89842-ottoline

Napsat komentář